Dáte si řízek po francouzsku?
Ochutnejte „cordon bleu“.
Když smaží řízek Francouzi, zabalí do telecího masa plátek šunky a sýr s modrou plísní.
Když se takové jídlo podaří, zaslouží si kuchař nejvyšší ocenění – modrou stuhu.
Stuha se francouzsky řekne „cordon“ a modrý je „bleu“.
⭐ Tato specialita se tedy jmenuje „cordon bleu“. Žádné „gordon blue“ apod.
Ano, je to zrada, že francouzsky modrá má opačné pořadí samohlásek než anglicky. Proto chápu, že se v tom chybuje, když neznáme původ.
Ale vy už ho znáte.
⛳ Dám si cordon bleu se zeleným salátem.
Používáte správně další slovíčka, která si čeština vypůjčila z francouzštiny? Mrkněte pro jistotu na foyer, bonbon nebo protežovat.
Jaké další speciality zahraničních kuchyní se ve vaší oblíbené restauraci píšou nebo vyslovují špatně?
Alžběta
Právě jste ochutnali pravopisnou jednohubku. Zachutnala vám? Na blogu jich najdete už skoro 150. A ty nové vám ráda zašlu e-mailem. Přihlaste se k jejich odběru.