Rozinky nebo hrozinky jsou vlastně smutným příběhem o bobulích vinné révy, kterým nebylo dáno, aby se proměnily ve víno.
A tak skončily usušené.
Staly se z nich rozinky. Nebo taky hrozinky.
Obojí je správně.
Do vánočky, do bábovky, do štrúdlu, do kaše i jen tak hrstí přímo do pusy.
Jezte i pište je, jak chcete.
Původně se sušené bobule vinné révy nazývaly rozinky.
⭐ Název pochází z latinského „racemus“, ale k nám se dostal z německého „die Rosine“, které si Němci vypůjčili v sousední Francii, kde mají „raisin“.
⭐ Ale i tvar hrozinka, který vznikl srážkou slov „rozinka“ a „hrozen“ (– však je to z hroznu, né?), už v češtině žije tak dlouho, že byl uznán za spisovný.
⛳ Do tvarohových koláčů patří hrozinky namočené v rumu.
⛳ Díky vysoké koncentraci cukrů se rozinky používají jako rychlý a koncentrovaný zdroj energie.
Rozinky, nebo hrozinky?
Jak si vybrat, když je možné obojí? Korpusy ukazují, že tvar rozinky se používá zhruba 10× častěji než hrozinky. Pokud máte ale po babičce ručně psanou kuchařku, kde je u receptu na vánočku napsáno „hrozinky“, není to důvod k panice.
Jídelní lístky jsou mou oblíbenou studnicí inspirace pro pravopisné jednohubky. Přečtěte si také, co jsem psala o bramborách, hranolkách, štrúdlu nebo 70% čokoládě.