Kladete si otázku, jestli se píše správně „naživo“, nebo „na živo“?
To hlavní prozradím rovnou: obojí je správně a znamená to totéž.
Proč teda jednohubka, když se v tom chybovat nedá?
1) Protože stojí za to vědět, že pravdu má i ten, kdo to píše jinak než vy.
2) ⭐ To, že pravidla umožňují obojí, neznamená, že se oba tvary používají stejně často.
Dohromady psané „naživo“ se používá téměř 20× častěji než „na živo“.
Kde se dá taková informace zjistit?
No zajdete do knihovny, čtete a čtete a děláte si čárky. Reprezentativní vzorek získáte, když máte z každého regálu aspoň dvě knihy od různých autorů.
Nahlédněte do korpusu
Anebo…
Nahlédnete do korpusu.
Ehm, a co je to korpus?
Korpus je buď základ dortu, na který vrstvíte krémy a zdobení.
⭐Nebo je korpus taky „soubor počítačově uložených textů (v případě mluveného jazyka – přepisů záznamu mluvy), který primárně slouží k jazykovému výzkumu.“
⭐ Procházet korpusy můžete pomocí speciálního vyhledávacího programu KonText.
K čemu takový korpus slouží?
Ukazuje nám u slov a formulací:
- kontexty užívání
- frekvenci
- texty, v nichž se použilo
Tím jsme se od původního „naživo“ trochu vzdálili. Pojďme se vrátit a ukázat ho na příkladech:
⛳ Cimrmany znám ze záznamů už roky, ale vidět je naživo byl úplně jiný zážitek.
⛳ Velbloudi na živo smrdí víc než na fotce.
A co další spřežky?
V tomto případě máte na výběr, ale u dalších slov/spojení vzniklých ze dvou původně samostatných slov platí jiná pravidla.
Řadu z nich si přečtete v samostatných jednohubkách:
- Dohromady se píšou například slova: dohromady, vpravo, doleva, potichu, například.
- Vždy zvlášť pište většinu spřežek s předložkou na: na shledanou, na viděnou, na slyšenou, na rozloučenou, na odchodnou, na uvítanou, na zotavenou, na posilněnou, na pováženou, na uváženou, na rozmyšlenou, na vysvětlenou, na srozuměnou, na upřesněnou, na vybranou
- Některé spřežky lze psát bez mezery i s mezerou, ale pokaždé to má jiný význam. Sem patří hlavně spřežky se zájmenem to, které jsem shrnula do jedné jednohubky: před tím /předtím, na to / nato, za to / zato. Ale také do konce / dokonce, na konec / nakonec, z kraje / zkraje, na místo / namísto, z paměti / zpaměti atd.
- A některé můžete psát tak i tak bez změny významu. Kromě už uvedeného naživo / na živo sem patří řada třeba kuchařských spřežek: na černo / načerno, na kyselo / nakyselo, do křupava / dokřupava, na hrubo / nahrubo, do zlatova / dozlatova, do měkka / doměkka, na tvrdo / natvrdo, dále také poslepu / po slepu, postaru / po staru, podomácku / po domácku a celá řada dalších, část uvádí IJP.
Alžběta
Právě jste ochutnali pravopisnou jednohubku. Zachutnala vám? Na blogu jich najdete přes stovku. A ty nové vám ráda zašlu e-mailem. Přihlaste se k jejich odběru.